DE NEIMAGINAT: A inceput scoala, insa exista elevi care invata intr-un canton silvic

Posted on 16 Ianuarie 2012

0


16 ianuarie 2012 Judetul Vaslui

Astazi, aproape 60.000 de elevi din judetul Vaslui au inceput cursurile. Desi pentru multi dintre acestia reinceperea scolii este un motiv de bucurie, pentru copiii care frecventeza cursurile scolii din Fastaci (comuna Cozmesti), inceputul celui de-al doilea semestru scolar este echivalent cu un cosmar, lucrarile la unitatea de invatamant fiind nefinalizate.

„Este al cincilea an consecutiv de cand elevii invata in cantonul silvic de la marginea padurii si in fostul dispensar. Lucrarile la scoala au inceput inca din anul 2006 si nu s-au finalizat pana la aceasta data. Cu toate ca am facut mai multe plangeri, nimeni nu luat nicio masura”, a declarat primarul de la Cozmesti, Vasile Aporcaritei.
Performanta elevilor si cadrelor didactice este foarte greu de inchipuit, in conditiile in care acestia nu beneficiaza de minimul de conditii, orele tinandu-se in cinci sali de clasa improvizate, in conditii insalubre.
In urma cu doua luni:
Două clase de câte 15 elevi de gimnaziu învață într-o casă de lut, care odată a purtat titulatura de ocol silvic.
“Școala Fâstâci are statut de personalitate juridică, având cei mai mulți elevi din comuna Cozmești. De acum este datoria primăriei să găsească soluții pentru viitorul școlii în care s-au investit miliarde de lei în avans, deși lucrările nu au fost continuate.  Camerele în care sunt înghesuite câteva bănci rupte nu sunt mai mari decât o baie de apartament. Distanța dintre tablă și prima bancă este de o palmă, însă copiii care învață aici nu se pot plânge de lipsa căldurii. Alte trei clase de gimnaziu învață într-un dispensar din apropiere, local care nu poate oferi condiții prielnice pentru educație. Aici, în bănci vechi de aproape o jumătate de secol, elevii învață înghesuiți, pe întuneric. Soba ține loc de catedră.
În satul Fâstâci este o școală nouă, dar pentru învățământ primar, unde învață acum patru clase. În Cozmești nu a putut fi înființată școală cu personalitate juridică pentru că elevii de acolo merg la Delești pe jos, distanța fiind de aproape trei kilometri”, a declarat Vasile Ursanu, inspectorul școlar general adjunct. (conform Obiectiv de Vaslui-24.11.2011)
De asemenea este important sa amintim ca in constructia Scolii Fastaci, care astăzi trebuia să fie funcțională, au fost investiți 28 de miliarde lei vechi, însă lucrările au fost evaluate doar la 15 miliarde de lei.
Firma care a câștigat licitația a declarat faliment, iar construcția a fost abandonată.
Acoperișul clădirii este putred, iar tencuiala pereților cade la prima atingere.
Reclame