Ministrul Funeriu: Consecinta majora a introducerii clasei pregatitoare- 20.000 de noi elevi

Posted on 19 Ianuarie 2012

0


Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat joi că una dintre cele mai importante consecinţe ale introducerii clasei pregătitoare în acest an este faptul că 20.000 de copii care nu ar fi beneficiat altfel de şcolarizare vor merge la şcoală.

Funeriu a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la o întâlnire a inspectorilor şcolari cu atribuţii în învăţământul pentru limbile minorităţilor naţionale, că existenţa clasei pregătitoare va avea rolul unei perioade de tranziţie între grădiniţă şi clasa întâi, în cadrul căreia copiii „vor învăţa jucându-se”.

Vreau să transmit un mesaj părinţilor. Consecinţa majoră a introducerii clasei pregătitoare în acest an este faptul că 20.000 de copii care nu ar fi mers într-un cadru şcolar vor merge în cadrul unei şcoli, deci va exista o creştere a oportunităţilor de învăţare pentru aceşti copii. Pe vechea legislaţie nu ar fi beneficiat de şcolarizare în acest an.

În România, trecerea de la grădiniţă la şcoală era mult prea abruptă. Părinţii ştiu foarte bine că, la grădiniţă, copiii se jucau după care intrau la şcoală în clasa întâi într-un format foarte rigid. Existenţa clasei pregătitoare va face exact acest lucru: copiii vor avea o perioadă de tranziţie, vor învăţa jucându-se, tocmai pentru a le da cele mai bune pre-achiziţii pentru urmarea învăţământului ulterior”, a afirmat Funeriu.

Acesta a adăugat că România are una dintre cele mai în vârstă populaţii şcolare care intră în învăţământul obligatoriu, în consecinţă, necesitatea introducerii clasei pregătitoare fiind absolut evidentă.

Ministrul Educaţiei a dat asigurări părinţilor că elevii „vor fi trataţi impecabil la începutul clasei pregătitoare”, iar părinţii vor fi informaţi „cum probabil nu au mai fost niciodată până acum de către sistemul de învăţământ”.

„Ministerul Educaţiei va comunica foarte curând inspectoratelor şcolare tot setul de metodologii pentru organizarea impecabilă a clasei pregătitoare. 
Funeriu a declarat că nu este absolut nicio problemă referitoare la organizarea clasei pregătitoare începând cu luna septembrie, „toată zvonistica lansată pe această temă fiind absolut falsă”.Întreg aparatul ministerului va face un efort de informare într-un mod care va fi foarte atent. Fiecare elev şi fiecare părinte va fi informat. Această măsură este luată cam târziu, clasa pregătitoare ar fi trebuit să fie introdusă acum 15 sau 20 de ani”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, participă, joi, la Cluj-Napoca la o întâlnire de lucru a inspectorilor şcolari cu atribuţii în învăţământul pentru limbile minorităţilor naţionale, potrivit mediafax.ro.

Aproape o mie de persoane au semnat o petiţie online împotriva cuprinderii grupei pregătitoare în şcoală.

Reclame
Etichetat: