VRANCEA: Microbuze scolare pentru elevii din mediul rural

Posted on 19 Ianuarie 2012

0


Directorii unitatilor de invatamant din localitatile Vidra, Biliesti, Campuri si Jitia au venit la Inspectoratul Scolar, miercuri, pentru a prelua microbuzele scolare.

Directorii au obligatia sa inmatriculeze autovehiculele si sa angajeze sofer, pentru ca transportul elevilor de acasa la scoala si retur sa se realizeze fara probleme. Cele patru microbuze nu rezolva insa transportul elevilor din intreg judetul, mai ales in satele de munte ale judetului.

Cele patru microbuze noi au fost predate ieri, reprezentantilor localitatilor Vidra, Biliesti, Campuri si Jitia. Desi autoturismele sunt absolut necesare pentru transportul elevilor de acasa la cursuri si retur, Iordache Bostan, seful Inspectoratului Scolar Judetean, a incercat sa se puna bine cu prefectul, ridicandu-l in slavi si multumindu-i exagerat de mult. Asta desi judetului Vrancea i-au fost date doar patru microbuze, in conditiile in care ar fi avut nevoie de mult mai multe.
Este mare nevoie de microbuz scolar in Andreiasu de Jos, Nereju Mic, Vintileasca, dar si in alte localitati de munte ale judetului, unde accesul elevilor la scoala se realizeaza cu mare dificultate. „Ca un mic secret, noi am cerut un numar mai mare de microbuze, cam asa se procedeaza. Totusi, avand in vedere ca de la nivelul tuturor unitatilor sunt solicitari si pentru acest an s-a reusit atribuirea de 4 microbuze, in acest fel reteaua scolara care ne-am propus-o pentru 2012-2013 este usor de realizat. Am primit asigurari din partea Ministerului Educatiei ca pana la inceperea anului scolar 2012-2013 va mai fi o repartitie de microbuze. Am mai avea nevoie macar de doua microbuze”, a spus Iordache Bostan.

Nu la supermarket cu microbuzul scolar

Microbuzele au fost atribuite direct unitatilor de invatamant care le vor folosi pentru transportul elevilor si nu primariilor, asa cum se intampla pana in prezent. Asta inseamna ca in sarcina directorilor va cadea gestionarea si intretinerea acestora, dar si angajarea unui sofer.
Directorii sunt cei care vor monitoriza ca transportul elevilor sa se faca in bune conditii. Seful invatamantului vrancean a atras atentia ca nu de putine ori a zarit microbuzele scolare in parcarile unor supermarketuri din Focsani. „Incepand de anul acesta, si microbuzele vechi trebuie sa fie in inventar la scoala. Atrag atentia ca raspunderea va ramane dumneavoastra, aveti tot controlul”, a mai declarat Iordache Bostan.

Microbuzele scolare o surpriza pentru elevi

Directorii de scoli au fost foarte incantati ca si-au putut vedea realizat un vis: acela de a dispune de microbuze scolare pentru transportul elevilor. Pentru multi copii, drumul catre scoala era o adevarata corvoada. „Sunt foarte bucuroasa. Aveam nevoie de microbuz scolar de foarte mult timp, de doi ani. Vor fi transportati cu acest microbuz 22 de elevi de la Satul Balanu la Scoala din Vidra. Noi am facut solicitari frecvente, dar abia acum s-au concretizat. Copiii inca nu stiu de aceasta surpriza, dar cu si-guranta vor fi incantati, pentru ca vor veni in conditii decente la scoala si nu vor mai ingheta pe drum”, a declarat Camelia Gherasim, directorul Scolii cu clasele I-VIII Vidra.
Si directorul Scolii din Biliesti spune ca a tot solicitat microbuze, in ultimii doi ani. Pentru aceasta unitate de invatamant a fost alocat un microbuz scolar, insa nu toti copiii puteau fi transportati, astfel ca multi dintre ei erau nevoiti sa strabata kilometri intregi pe jos pana la scoala. „Asteptam microbuzul de doi ani de zile. Ca urmare a restructurarii retelei scolare, copiii veneau la scoala, dar cu sprijinul primariei, insa nu incapeau toti si era mai complicat, pentru ca o parte din ei mai veneau si pe jos. Copiii au primit vestea despre noul microbuz si sunt foarte incantati. Ei sunt copii linistiti si speram sa aiba grija de el”, a spus Violeta Grigorica, de la Scoala Biliesti.
Cele patru microbuze scolare au fost distribuite la scolile din localitatile Campuri, Jitia, Vidra si Biliesti. Autovehiculele vor trebui inmatriculate cel mai tarziu pana la finele acestei luni, cand vor expira numerele provizorii. Pe langa microbuze, primarii au primit si un set de cauciucuri de rezerva.
In prezent ar mai fi nevoie de alte microbuze scolare in mai multe sate de munte ale judetului si se spera ca pana la 10 septembrie sa fie organizata de catre Ministerul Educatiei o licitatie in acest sens.

 

Reclame