REVIN SCOLILE PROFESIONALE. Bursa de 200 RON/luna pentru elevi.

Posted on 9 Februarie 2012

1


Din toamnă, absolvenţii claselor a IX-a se pot orienta către învăţământul profesional. Timp de doi ani, vor face practică  la viitorii angajatori şi vor primi 200 de lei pe lună, anunta evz.ro.

Învăţământul profesional revine în România odată cu anul şcolar 2012-2013, la trei ani după ce Şcolile de Arte şi Meserii au fost transformate în licee. În ultima conferinţă de presă susţinută de Daniel Funeriu în calitate de ministru al Educaţiei, el a prezentat programul de dezvoltare a învăţământului profesional şi tehnic „Alege-ţi drumul”, pentru care Ministerul a accesat 100 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile POS-DRU.

„Acest program este făcut pentru a avea un învăţământ profesional de elită, nu este gândit pentru a fi un drum al eşecului”, a spus Funeriu.
Conform estimărilor, în primul an vor învăţa în acest sistem în jur de 8.000 de elevi, care vor primi o bursă de 200 de lei/ lună.Funeriu a precizat că a fost elaborat curriculum pentru peste 100 de calificari profesionale, iar listele cu şcolile unde se organizează clase de învăţământ profesional şi calificările pentru care pot opta elevii vor fi finalizate în 8 martie 2012.

O noutate în sistemul educaţional este faptul că angajatorii au un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte specializările, materia studiată, numărul de locuri, admiterea, practica.

Oferta de locuri va fi făcută în funcţie de nevoile angajatorilor, iar şcolile vor încheia parteneriate cu firmele din judeţul lor. La rândul lor, elevii sunt obligaţi, la admitere, să semneze o convenţie cu şcoala şi cu firma.

Funeriu a dat următorul exemplu: „Dacă o firmă vrea să pregătească 20 de lacătuşi în Braşov, un liceu tehnologic va prelua aceasta ofertă. Pe aceste 20 de locuri se vor înscrie 15 sau 40 de copii. Dacă numărul celor înscrişi este mai mare decât oferta, firma, împreună cu şcoala, decid în ce fel organizează admiterea”.

75%-practică, restul- teorie

Elevii pot opta pentru învăţământul profesional după finalizarea clasei a IX-a, iar şcoala durează doi ani: în primul an, se face 40% teorie şi 60% practică, iar în cel de-al doilea an-25% teorie şi 75% practică.

În fiecare an, se organizează stagii de practică la angajator, iar elevii vor semna o convenţie de stagiu împreună cu unitatea de învăţământ şi angajatorul.
Se pot angaja sau pot învăţa în continuare pentru Bac

La finalizarea studiilor, elevii vor susţine un examen de certificare profesională care permite angajarea în România sau în UE.

De asemenea, ei primesc certificat de absolvire a învăţământului obligatoriu, iar dacă nu doresc să se angajeze după absolvirea şcolii profesionale pot continua studiile la liceu.

Înscrierile au loc în perioada 7-31 mai, iar detalii pot fi obţinute accesând http://www.alegetidrumul.edu.ro sau la Telverde 0.800. 816.ABC (unde ABC reprezintă indicativul judeţului).

8.000 de elevi vor opta pentru învăţământul profesional, disponibil din această toamnă.

„Acest program este făcut pentru a avea un învăţământ profesional de elită, nu este gândit pentru a fi un drum al eşecului” a declarat Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei.

 
Reclame