TIMISOARA: ELEVII VOR MERGE LA SCOALA DOAR DIMINEATA. Primăria va impune programul

Posted on 20 Februarie 2012

0


Primăria Municipiului Timişoara a elaborat un proiect de hotărâre, ce va fi supus atenţiei consilierilor locali in şedinţa din 28 februarie, anunta renasterea.ro.

„Principalul lucru pe care l-am solicitat prin proiectul de hotărâre de CLT este ca învăţământul primar şi gimnazial să fie organizat de consiliile de administraţie cu program de dimineaţă, începând cu anul şcolar 2012-2013”, a declarat primarul Gheorghe Ciuhandu.

Şeful inspectoratului şcolar, Marin Popescu, susţine că sistemul de învăţământ e pregătit pentru noul orar, la care se va trece după reorganizarea spaţiilor.

Comasarea şcolilor naşte controverse la Timişoara. Pe de o parte, consiliul local şi primăria susţin că există posibilitatea ca, printr-o bună gestionare a spaţiilor de învăţământ existente în oraş, să se ajungă la situaţia în care toţi elevii timişoreni să aibă cursuri doar dimineaţa, astfel încât viaţa lor să aibă o traiectorie normală şi să nu fie dată peste cap de începerea orelor la prânz. Autorităţile locale au în administrare şcolile de ani buni, iar prin noua lege a învăţământului, vor avea atribuţii sporite, inclusiv în privinţa ocupării posturilor de directori de şcoli.

Pe de altă parte, Inspectoratul Şcolar Timiş e de acord că ar fi normal ca orele să se desfăşoare doar în prima parte a zilei, însă susţine că spaţiile sunt destule doar pe hârtie, întrucât nu există destule săli de clasă la unităţile de învăţământ cele mai solicitate. Reprezentanţii în teritoriu ai Ministerului Educaţiei au fost abilitaţi de lege să propună reorganizarea şcolilor şi eventuala lor comasare, după care consiliul local ar urma să-şi dea acordul. Cel mai recent conflict pe această temă a fost provocat de comasarea Liceului de Poştă cu Liceul CFR, primăria fiind asaltată de proteste. Iar cazul nu este singular.

La şedinţa din luna ianuarie a Consiliului Local Timişoara, primarul Gheorghe Ciuhandu a făcut unele declaraţii destul de aspre la adresa inspectoratului şcolar:„Noi am preluat de la Inspectoratul Şcolar, conform legii, nişte propuneri, pe care dânşii ni le-au făcut privind comasări de şcoli, propuneri vizând anul şcolar 2012/2013 şi am pornit de la premisa de bună-credinţă, chiar i-am întrebat dacă au discutat acest gen de comasări. Printre altele, dânşii au zis că le-au discutat şi au dat ca exemplu Liceul de la Poşta Mare cu Liceul CFR, unde într-o parte era soţul, în partea cealaltă era soţia şi că totul ar fi în regulă. Vreau să vă spun că, la audienţe, 90 la sută sunt tot felul de contestaţii, la fel cum erau şi contestaţiile făcute de aceşti părinţi, care pe undeva mi se par întemeiate, pentru că atunci când ai un copil doreşti să îi asiguri cele mai bune condiţii de şcolarizare. Nu mi se pare corectă atitudinea inspectoratului, care de ani de zile a girat această situaţie şi s-au creat aceste mizerii. Noi am avut semnale de mai mulţi ani încoace că există spaţii disponibile, că există spaţii care se exploatează în afara sferei de învăţământ public şi există spaţii unde noi plătim bani grei, inconştienţe asumate de Inspectoratul Şcolar, cum ar fi să se plătească 30.000 de euro la Liceul de Arte Plastice. Eu asemenea chestiuni nu voi gira şi v-am spus de nenumărate ori. Aceşti domni trebuie să priceapă că, după ce zece ani şi-au făcut jocurile în învăţământul timişorean, nu pot să paseze din senin consiliului local nişte responsabilităţi”.

Ore doar dimineaţa

Conform consilierului local timişorean Traian Stoia, aflat şi în asentimentul altor aleşi şi al executivului primăriei, prima prioritate pentru consiliul local la comasare trebuie să fie ca toţi elevii să-şi desfăşoare cursurile doar dimineaţa: „Este foarte important acest lucru, atât din punct de vedere al vieţii de familie, cât şi al siguranţei elevilor. Trebuie ca familia să fie familie, după terminarea orelor, elevii să poată lua masa şi să facă after-school-ul ca într-o ţară europeană. Este scopul nostru, al consilierilor şi al Primăriei Timişoara, care este proprietara imobilelor în marea lor majoritate. Trebuie să ţinem cont şi de performanţele unor şcoli – rezultate la olimpiade, la bacalaureat, la alte examene. Există licee cu un grad foarte scăzut de performanţă, dar dascălii au pretenţii nejustificate de a fi trataţi ca mari performeri. Şcolile mai bune vor trebui lăsate să preia conducerea. Primăria şi consiliul local vor trebui să schimbe consiliile de administraţie şi directorii şcolilor şi să promoveze competenţa, iar viitorii directori să-şi angajeze profesorii. Ne vom ghida după principiul <banii urmează elevul> şi nu după faptul că o anumită profesoară îşi strică tocurile până pe Rebreanu sau în altă parte. În Timişoara există spaţii excedentare, iar progamul doar dimineaţa este foarte posibil, ba chiar rămân spaţii libere”.

Primăria va impune programul

După o serie de întâlniri ale autorităţii locale cu conducerea inspectoratului şcolar, în final, s-a agreat propunerea făcută de cei de la învăţământ, iar Primăria Timişoara a elaborat un proiect de hotărâre, care va fi supus atenţiei consilierilor locali la şedinţa în plen din 28 februarie.

„Principalul lucru pe care l-am solicitat prin proiectul de hotărâre de CLT este ca învăţământul primar şi gimnazial să fie organizat de consiliile de administraţie cu program de dimineaţă, începând cu anul şcolar 2012-2013. În cazul municipiului Timişoara, reorganizarea reţelei şcolare are în vedere arondarea de unităţi de învăţământ şi comasarea de unităţi de învăţământ”, a mai declarat primarul Gheorghe Ciuhandu.

„Noi suntem gata să ţinem cursurile doar de dimineaţă”

Marin Popescu, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş,   susţine şi el că e normal ca elevii să înveţe numai de dimineaţă şi spune că inspectoratul e pregătit pentru organizarea orarului doar în prima parte a zilei.

El precizează însă că aleşii locali trebuie să rezolve problema spaţiilor:

„Dacă domnii consilieri identifică spaţii de învăţare, în afara celor existente, noi suntem pentru cursuri într-un singur schimb. Recomandarea inspectoratului este ca aceste cursuri să se facă doar dimineaţa, dacă ar exista şi clădirile necesare. Sunt unităţi mari, cum sunt Colegiul Naţional Bănăţean şi Colegiul Naţional <C.D. Loga>, care sunt nevoite să-şi desfăşoare activitatea în două schimburi. Şi acestea două pe care le-am enumerat sunt doar un exemplu, pentru că numărul lor, în realitate, e mult mai mare. Vreau să reiterez că, din anul 2001, clădirile unităţilor de învăţământ sunt în patrimoniul primăriilor. Dacă ne oferă spaţii, noi suntem gata să ţinem cursurile doar de dimineaţă”.

În ce priveşte spaţiile excendentare, la care fac referire consilierii locali, Marin Popescu a declarat: „Potrivit unui inventar care s-a realizat, există un disponibil de clase libere, între trei şi şapte, dar care este insuficient. Mai mult, aceste clase nu se regăsesc la şcolile care au nevoie”.

Ce spun psihologii?

Psihologul Ali Ergun Baeram susţine că pentru copil e cel mai indicat să meargă la şcoală la primele ore ale zilei. „E mult mai indicat ca elevul să meargă dimineaţa. După-amiaza e cu părinţii, e supravegheat, iar timpul de studiu e mult mai lung. Un copil care merge de după-masă la şcoală vine acasă obosit. Seara, la ora 18- 19, nu mai are randament, iar dimineaţa nu are decât câteva ore pentru studiu şi, în general, nici nu este supravegheat de părinţi, care sunt la muncă”.

Psihologul Terezia Emese Gubranszki afirmă că fiecare elev are limitele şi potenţialul său, în ce priveşte dezvoltarea cognitivă, motivaţională. Randamentul fiecărui subiect se face prin teste de evaluare şi e posibil ca o persoană să funcţioneze mai bine dimineaţa, iar alta seara. Şi în opinia sa însă, cel mai bine pentru elevi ar fi să meargă la şcoală de dimineaţă, „pentru că ar putea să fie supravegheaţi de părinţi şi ar avea mai mult timp pentru studiu”.

Reclame